Η ELIT στους Διαλόγους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος - Mar 26, 2018

Ο διερμηνέας, η διερμηνέας, το διερμηνέα

Μια διερμηνεία γεμάτη προκλήσεις

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) διοργάνωσε την 5η εκδήλωση της μηνιαίας σειράς ΔΙΑΛΟΓΟΙ με θέμα «Στερεότυπα».

Η ELIT φρόντισε για τη διερμηνεία και έδωσε τη δυνατότητα στους προσκεκλημένους να επικοινωνήσουν στη μητρική τους γλώσσα.

Συγκινητική ήταν η παρουσία της Nujeen Mustafa. H Nujeen είναι νεαρή πρόσφυγας η οποία διέσχισε τον μακρύ δρόμο από τη Συρία, κατάφερε να φτάσει στις ακτές της Λέσβου σε αναπηρικό αμαξίδιο και έγινε σύμβολο δύναμης και ελπίδας. Μίλησε για το πως βίωσε και βιώνει αυτό το μακρύ και δύσκολο «ταξίδι» ως νεαρή γυναίκα, πρόσφυγας και άνθρωπος με αναπηρία.

Η συναισθηματική φόρτιση πάντα δυσκολεύει το έργο των διερμηνέων, όμως δεν ήταν αυτή η μόνη δυσκολία που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:  στο πάνελ συμμετείχε το Jason-Αντιγόνη Dane, ακτιβιστής για τα δικαιώματα του ανθρώπου και των ζώων, που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη με στόχο τη νομική αναγνώριση και καταχώρησή του ως non-binary άτομο. Μίλησε για τη σημασία της επιλογής του ουδέτερου άρθρου σε μια κοινωνία που γνωρίζει και αναγνωρίζει μόνο το θηλυκό και το αρσενικό. Για τους λόγους αυτούς, η ομιλία του (ουδέτερο άρθρο) Jason-Αντιγόνη Dane αποτέλεσε για τις διερμηνείς πρόκληση χωρίς (κυριολεκτικώς) προηγούμενο λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων στον γλωσσικό χειρισμό του φύλου.

.


WATCH THE VIDEO