Από πού φυσάει ο άνεμος;

Home » News » Από πού φυσάει ο άνεμος;

 

Εν όψει καλοκαιρινών μελτεμιών αλλά και παντός είδους ανέμων που άλλοτε μας ταλαιπωρούν, άλλοτε ανεβάζουν τις θερμοκρασίες και άλλοτε μας δροσίζουν, ιδού μια αναμνηστική δόση της βασικής ετυμολογίας των ανέμων:

Ο άνεμος από τον Βορρά λέγεται και Τραμουντάνα, από το ιταλικό tramontana (λατ. trans + montanus) το οποίο δηλώνει τον άνεμο που φυσάει από τα βουνά, για τους Λατίνους την οροσειρά των Άλπεων στον Βορρά. Ο βορειοανατολικός άνεμος λέγεται και Γραίγος, από το ενετικό greco vento που παραπέμπει στον άνεμο που φυσά από τη μεριά της Ελλάδας, στα ανατολικά της Ιταλίας. 

Ο Ανατολικός είναι ο άνεμος που φυσάει από το σημείο στο οποίο προβάλλει ο ήλιος πάνω από τον ορίζοντα. Λέγεται και Λεβάντες επειδή στα ιταλικά levante σημαίνει ανατολή. Ο Νοτιοανατολικός ή Σιρόκος (και… σοροκάδα) είναι ο άνεμος που πνέει από τη Σαχάρα και τη Μέση Ανατολή και ετυμολογικά έλκει την καταγωγή του από τον ιταλικό scirocco και την αραβική λέξη shrq που σημαίνει ανατολή.

Η Όστρια είναι ο νότιος άνεμος, ο οποίος κατά την ναυτική παράδοση της Μεσογείου φαινομενικά πνέει από τις ακτές της βόρειας Αφρικής. Ο Νοτιάς είναι άνεμος θερμός και υγρός ο οποίος συχνά φέρνει βροχή. Από ετυμολογικής απόψεως, η Όστρια έλκει την καταγωγή της από το λατινικό auster (νότιος) -εξ ου και Αυστραλία. Ο νοτιοδυτικός άνεμος λέγεται και Γαρμπής, από την αραβική λέξη garbi που σημαίνει δυτικός. Είναι ξηρός και θερμός άνεμος ο οποίος πνέει στη Μεσόγειο από τη γενική κατεύθυνση της Λιβύης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γι’ αυτό θα τον απαντήσετε και ως Λίβα.

Το όνομα Ζέφυρος για τον δυτικό άνεμο συνδέεται με τον αρχαιοελληνικό «ζόφο», το σκοτάδι, καθώς πνέει από το σημείο στο οποίο δύει ο ήλιος. Είναι ευχάριστος, απαλός άνεμος που δροσίζει. Λέγεται και Πουνέντες από το ιταλικό ponente που σημαίνει «δύων». Ο βορειοδυτικός άνεμος αναφέρεται και ως Μαΐστρος ή μαϊστράλι, όρος που έχει κυριαρχήσει, εκτοπίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αρχαιοελληνική ονομασία Σκίρων. Πνέει κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του καλοκαιριού, από ασθενής έως μέτριος. Είναι φρέσκο αεράκι που συνοδεύεται από καλές καιρικές συνθήκες.