Διερμηνεία και CO2

H μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη δραστηριότητα σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων πάνω στον πλανήτη αποτελεί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ζωτικής σημασίας προτεραιότητα.

Η διερμηνεία αυτή καθ’ αυτή δεν αφήνει παρά ελάχιστο «αποτύπωμα» ρύπων στην ατμόσφαιρα, το διοξείδιο του άνθρακα που αποβάλλουν οι διερμηνείς καθώς αναπνέουν, έστω και αν είναι πιθανότατα μεγαλύτερο από ένα άτομο που βλέπει τηλεόραση! Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα πολυάριθμα ταξίδια που πραγματοποιούν οι διερμηνείς.

Το παγκόσμιο δίκτυο Συμβούλων Διερμηνέων Calliope Interpreters και η ELIT Language Services είναι ίσως ο πρώτος πάροχος διερμηνείας στον κόσμο που υιοθέτησε χάρτη πολιτικής για το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, 24 Σύμβουλοι Διερμηνείς συνέλεξαν και ανέλυσαν δεδομένα που αφορούν τις μετακινήσεις των διερμηνέων για τις ανάγκες των 1400 συνεδρίων και συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε 50 χώρες κατά τη διάρκεια του 2018 με την ευθύνη του Calliope Interpreters.

Από την επεξεργασία των δεδομένων αντλήθηκε πολύτιμη πληροφορία σχετικά με τις εκπομπές ρύπων, με το αεροπλάνο να αποτελεί το πλέον ρυπογόνο μέσο αγγίζοντας τους 59 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Ακολουθεί το αυτοκίνητο με 5 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και τέλος το τρένο με 4.

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής της ELIT Language Services, οι διερμηνείς ενθαρρύνονται να επιλέγουν τρόπους μετακίνησης με τις μικρότερες συνολικά δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Δραστικές ενέργειες για τη μείωση των ρύπων αποτελούν η μείωση των αποστάσεων που διανύουν οι διερμηνείς, η μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς έναντι του αυτοκινήτου, η κοινή χρήση αυτοκινήτου και, φυσικά, η εξ αποστάσεως διερμηνεία.