Διεθνής Ημέρα Μετάφρασης 2020

Home » Μη κατηγοριοποιημένο » Διεθνής Ημέρα Μετάφρασης 2020

 

Η 30η Σεπτεμβρίου είναι από το 1991 Διεθνής Ημέρα Μετάφρασης με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μεταφραστών (FIT). Την ημέρα αυτή η Καθολική Εκκλησία εορτάζει τον Άγιο Ιερώνυμο ο οποίος μετέφρασε μεγάλο μέρος της Αγίας Γραφής στα λατινικά και θεωρείται προστάτης των μεταφραστών. Το 2017, η ημέρα αναγνωρίσθηκε με ψήφισμα και από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ας σημειωθεί με την ευκαιρία ότι και η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ιερώνυμου, αλλά στις 15 Ιουνίου.

Η μετάφραση του Ιερώνυμου καθιερώθηκε ως versio vulgata (κοινώς χρησιμοποιούμενη) ή απλώς Vulgata. Η έκδοση του 1592 παρέμεινε η επίσημη Βίβλος της Καθολικής Εκκλησίας ως το 1979 που αντικαταστάθηκε από τη Nova Vulgata.

Η μετάφραση καταργεί τις αποστάσεις μεταξύ ανθρώπων που μιλούν διαφορετικές γλώσσες και διαμορφώνει καθημερινά τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο: οι υπότιτλοι στην αγαπημένη μας σειρά, το ελληνικό μενού στον υπολογιστή, το αγαπημένο «ξένο» αστυνομικό μυθιστόρημα, το εγχειρίδιο χρήσης ενός ιατρικού μηχανήματος… είναι όλα αποτέλεσμα της εργασίας κάποιου μεταφραστή.

Χρόνια Πολλά, λοιπόν, σε όλους τους αφανείς ήρωες που, όπως πολύ σωστά σημείωσε ο Πωλ Όστερ, «μας δίνουν τη δυνατότητα να καταλάβουμε ότι όλοι μας, από όποιο μέρος κι αν είμαστε, ζούμε στον ίδιο κόσμο».