Ο διερμηνέας, η διερμηνέας, το διερμηνέα

5η εκδήλωση - ΔΙΑΛΟΓΟΙ με θέμα «Στερεότυπα» - ΙΣΝ

Πιστή στο μηνιαίο ραντεβού της η ELIT κάλυψε την 5η εκδήλωση της σειράς ΔΙΑΛΟΓΟΙ με θέμα «Στερεότυπα» που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Συγκινητική ήταν η παρουσία της Nujeen Mustafa. H Nujeen είναι νεαρή πρόσφυγας η οποία διέσχισε τον μακρύ δρόμο από τη Συρία, κατάφερε να φτάσει στις ακτές της Λέσβου σε αναπηρικό αμαξίδιο και έγινε σύμβολο δύναμης και ελπίδας. Μίλησε για το πως βίωσε και βιώνει αυτό το μακρύ και δύσκολο «ταξίδι» ως νεαρή γυναίκα, πρόσφυγας και άνθρωπος με αναπηρία.

Η συναισθηματική φόρτιση πάντα δυσκολεύει το έργο των διερμηνέων, όμως δεν ήταν αυτή η μόνη δυσκολία που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:  στο πάνελ συμμετείχε το Jason-Αντιγόνη Dane, ακτιβιστής για τα δικαιώματα του ανθρώπου και των ζώων, που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη με στόχο τη νομική αναγνώριση και καταχώρησή του ως non-binary άτομο.

Μίλησε για τη σημασία της επιλογής του ουδέτερου άρθρου σε μια κοινωνία που γνωρίζει και αναγνωρίζει μόνο το θηλυκό και το αρσενικό. Για τους λόγους αυτούς, η ομιλία του (ουδέτερο άρθρο) Jason-Αντιγόνη Dane αποτέλεσε για τις διερμηνείς πρόκληση χωρίς (κυριολεκτικώς) προηγούμενο λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων στον γλωσσικό χειρισμό του φύλου.